Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i didaktik

Vill du fördjupa dina kunskaper om didaktik och lära dig mer om undervisning, lärande och bedömning?

Två studenter vid skrivbord

Masterprogrammet i didaktik vänder sig till dig som är lärare med erfarenhet inom förskola, grundskola eller gymnasieskola. Du kan även ha en annan akademisk bakgrund med utbildningsvetenskaplig relevans. Programmet startar höstterminer.

Öppnar för sen anmälan 15 juli!

Innehåll

Inom masterprogrammet i didaktik får du möjlighet att utveckla dina didaktiska kunskaper såväl praktiskt som teoretiskt. Du ökar din förmåga att utveckla och analysera undervisning samt leda skolutveckling på vetenskaplig grund.

I de gemensamma delarna av programmet återfinns didaktiska grundfrågeställningar, frågor kring undervisning, lärande, bedömning och skolutveckling samt vetenskapsteori och vetenskaplig metod.

Olika inriktningar

Du kommer dessutom att få möjlighet att fördjupa dina didaktiska kunskaper genom att specialisera dig på ett skolämne eller en grupp av skolämnen:

  • allmän didaktik
  • bild
  • idrott och hälsa
  • matematik
  • naturvetenskapliga ämnen
  • samhällsorienterande ämnen
  • språk
  • svenska
  • teknik

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, workshops och självständiga fördjupningar. Du förväntas läsa vetenskaplig litteratur av olika slag på svenska och engelska. Du kommer också att få träna på olika skriftliga och muntliga akademiska presentationsformer. Utbildningen avslutas med att du genomför en egen forskningsuppgift och skriver en masteruppsats.

Ett program på halvfart

Programmet ges på halvfart under fyra år med träffar varannan eller var tredje vecka.

Examen och fortsatta studier

Programmet leder fram till en masterexamen i allmän didaktik eller ämnesdidaktik med vald specialisering. Har du redan en magisterexamen kan du även komplettera denna till en masterexamen inom programmets ram.

Programmet utgör även en grund för fortsatta studier på forskarnivå, till exempel i forskarutbildningsämnet ämnesdidaktik.

Tillgodoräkna tidigare kurser

Om du tidigare har läst kurser, med relevant ämnesdidaktisk inriktning på grund- eller avancerad nivå, kan du direkt efter antagning ansöka om att få tillgodoräkna dem.

Du som har en magisterexamen med relevant inriktning mot ämnesdidaktik har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande. Det gäller alltså om du har läst kurser utöver den utbildning som ger dig behörighet till programmet.

Ansökan om tillgodoräknanden

Utbildningsplan

Aktuell utbildningsplan

Vill du söka? Öppnar för sen anmälan 15 juli.

Du söker programmet per inriktning.

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2020-06-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?