Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

GU-CAS

GU-CAS – Göteborgs universitets nätverk för kritiska djurstudier i Antropocen – är en plattform vid Göteborgs universitet för att uppmärksamma människa-djurrelationer och deras etiska, sociala och miljömässiga följder.

white figures, illustration Pia Olmås

Genom seminarieverksamhet och andra aktiviteter är målet att placera människa-djurrelationer i kontexten kring Antropocen: den geologiska tidsperiod som kännetecknas av människans dominans över planeten (Crutzen & Stoermer, 2000. The Anthropocene. IGBP Newsletter 41: 17-18).

Mål och verksamhet

Vår avsikt är att synliggöra människa-djurrelationernas roll i klimatförändringar, utveckla teoretisk och praktisk kunskap kring dessa frågor och skapa förutsättningar vid Göteborgs universitet för kunskapsutbyte inom forskning och pedagogisk utveckling inom området.

Som en del av våra ambitioner att koppla samman teori och praktik kommer nätverket även att arbeta för ett ökat utbud av växtbaserad mat på campus för att underlätta och uppmuntra hållbara konsumtionsval. Projektet strävar efter att bli en lokal mötesplats för liknande aktiviteter och initiativ vid Göteborgs universitet, men kommer även att samarbeta med sociala rörelser och civilsamhälle, liksom med internationella partners.

I den antropocena epoken ses människans dominans av planeten som det huvudsakliga hindret för hållbar utveckling och enligt FAO är djurindustrin en av de största orsakerna till de allvarligaste formerna av miljöproblem. Genom att utgå från begreppen av-domesticering och av-kolonisering har nätverket som mål att synliggöra och motverka ett system där natur och ickemänskliga djur tenderar att ses som resurser och produkter.

Nya ansatser

Genom nätverket vill vi utforska nya ansatser att bemöta miljöproblem, klimatförändringar och sociala orättvisor: ansatser som är intersektionella, post-antropocentriska, tvärvetenskapliga, och som integrerar teori med praktik.

Kritiska djurstudier är ett vetenskapligt fält som arbetar mot exploatering av djur och miljö, och för att forskning och utbildning ska inkludera dessa frågor som en del av social rättvisa och hållbar utveckling.

Mer om nätverket

Nätverket GU-CAS stöds av Göteborgs universitets interna klimatfond och drivs genom tvärvetenskapligt samarbete mellan

  • Inst. för didaktik och pedagogisk profession (docent Helena Pedersen)
  • Inst. för kulturvetenskaper (docent Juan Velasquez och masterstuderande Jonna Håkansson)
  • samt Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (doktorand Dorna Behdadi).
     

Läs mer på vår engelska sida.

Händer framöver

Välkommen till två seminarier med gästföreläsare Kadri Aavik, Associate Professor of Gender Studies at Tallinn University, Estonia.

Kvällsevent, 6 November

"Veganism as everyday activism: Vegan men addressing animal exploitation and climate change in everyday life"
Tid: Onsdag, 6 november, 18.00 -19.30
Plats: Frilagret (Heurlins Plats 1)

Ingen föranmälan krävs.

Lunchevent, 7 november

"Veganism as pathway towards more egalitarian masculinities? Narratives of vegan men in Finland and Estonia"
Tid: Torsdag, 7 november, 11.00-13.00
Plats: Rum Vasa 1 + 2427A, inst. för kulturstudier
(Vera Sandbergs Allé 8)

GU-CAS bjuder på vegansk lunch. Anmäl dig till gu-cas@ped.gu.se senast fredag 25 oktober.

Mer information om GU-CAS

För mer information se GU-CAS på Facebook

I vår kanal på YouTube hittar du en föreläsning med Richard Twine från 13 juni 2018 "Where are the animals in the Sociology of Climate Change?" .

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2018-05-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?