Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pedagogiskt arbete och Allmän didaktik

Allmän didaktik handlar om undervisning. Inom ämnet ryms alltifrån klassrumsnära frågor, som speglar mötet mellan lärare, elev och innehåll, till problem som synliggör de sociala sammanhang som skolan är en del av.

Allmän didaktik är en central del av kärnan i lärarprogrammen men kan också studeras i fristående kurser från magister till och med forskarutbildningsnivå. Vår forskning har en kritisk inriktning och använder kritisk teori, en kritisk hermeneutik samt en fenomenologisk ansats med ambitionen att ifrågasätta förgivet tagna sanningar om skolan.

Sedan hösten 2015 har gruppen allmän didaktik redaktionellt ansvar för tidskriften Nordisk tidskrift för Allmän Didaktik (NoAD).

Några viktiga områden inom för forskningen inom allmän didaktik på IDPP är:

  • Didaktik, kan innebära allt från en bred diskussion om begreppet didaktik till en mer specifik forskning om ett didaktiskt verktyg. Ett exempel är antologin "undervisning och existens" medan Ola Henricssons forskning om berättande som pedagogiskt verktyg tar upp en mer specifik fråga.
  • Bildningsideal/Utbildningsfilosofi, behandlar läraryrket i allmänhet men även mer specifikt. Alltifrån hur förändringar i samhället påverkar läraryrket till vad som kännetecknar en ”god” lärare.
  • Relationen mellan teori och praktik, berör hur teoretiska kunskaper från lärarutbildningen används i det dagliga arbetet i skolan. Eller tvärtom, hur påverkar det dagliga arbetet i skolan lärarutbildningen. Ett exempel på detta är boken "lärares hållning".
  • Relationen mellan lärare och elev, ett exempel är Annika Liljas doktorsavhandling som behandlade relationen mellan lärare och elev och vad den betyder för elevens möjlighet i skolan.
  • Studenter, skolor och dokumentation, kan exempelvis handla om sampelet mellan skola, föräldrar och elever. Ett exempel på denna typ av forskning är Lisa Asp-Onsjös pågående forskningsstudie.
     

Kontaktperson

Eva Reimers
eva.reimers@gu.se
tel. 031-786 1055

Kontaktinformation

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus B, Läroverksgatan 15

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2017-12-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?