Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pedagogiska bedömningar

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession har en tydlig och bred inriktning mot olika typer av pedagogisk bedömning av kunskaper och färdigheter, både inom ungdomsskolans olika ämnesområden och högskolans lärarutbildning.

Institutionen har framförallt en praktiknära profil där utvecklingen av stöd för lärarens professionella kunskaper om pedagogisk bedömning är central samtidigt som vi bedriver kritisk forskning kring dessa områden.

Mer om intresseområdet

Intresseområdet pedagogiska bedömningar är viktig i institutionens undervisning, forskning och samverkan med samhället i stort. Medlemmar i intresseområdet är engagerade i flera kurser som ges på både grund- och avancerad nivå och som har fokus på pedagogiska bedömningar av olika slag.

En grupp inom intresseområdet arbetar också med att fram nya idéer för vidare forskningsprojekt och söker projekt med anknytning till prov- och bedömningsfrågor.

Nytt projekt finansierat av Vetenskapsrådet 2019 – 2021

Vårterminen 2019 startar VR-projektet ”Att utveckla summativ bedömarkompetens: En longitudinell studie av språklärarstudenter och nyexaminerade språklärare”. (Developing summative assessment literacy: A longitudinal study of pre-service and novice language teachers). Projektledare är Anne Dragemark Oscarson.

Olika inriktningar

Inom den breda inriktningen av olika typer av pedagogiska bedömningar finns spår som berör utvärderande åtgärder som tillämpas i bland annat ämnesdidaktiska studier av olika slag. Både formativa bedömningar, med hjälp av exempelvis lärarfrågor, olika former av återkoppling/feedback, själv- och kamratbedömning, och mer summativt präglade bedömningar för lärande, exempelvis med hjälp av lärares egna prov, kommer till användning.

Andra spår handlar om studier av effekten av skolans utökade dokumentationskultur i klassrummet i form av olika former av betygsunderlag, betyg och nationella prov i fler ämnen och stadier, provresultat från nationella prov och betygsammanställningar.

Ytterligare ett handlar om hur betyg kan förstås av lärare och elever i olika sammanhang i den pedagogiska praktiken samt vilken innebörd betyg kan ha för dem. Inte minst studeras frågor kring betyg och bedömning utifrån relationella aspekter.
 

 

Kontaktperson

Anne Dragemark Oscarson
anne.dragemark@ped.gu.se
telefon: 031-786 2383

Ilona Rinne
ilona.rinne@gu.se
telefon: 031-786 6488
 

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2019-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?