Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarier hösten 2016

Välkommen till höstens seminarium anordnat av Kollegiet för forskning om undervisning och lärande för hållbar utveckling och Kollegiet för didaktik och barns lärande.


Tisdagen den 13 december, 13.00-14.15, B3 335 (Hus B, Läroverksgatan 15)

Vad kan mini-skogsträdgårdar betyda för barns lek, välbefinnande och framtidsbilder? Ellen Almers och Per Askerlund
Jönköping University, Högskolan för lärande och kommunikation

I region Jönköpings län pågår ett arbete för att underlätta för barn och personal att utveckla förstärkta ekosystemtjänster på förskolegårdar och skolgårdar. En aktivitet som kommer att introduceras vid inspirationsträffar med personal är plantering av mini-skogsträdgårdar. Skogsträdgårdar har fördelen att kräva mindreskötsel än traditionella skolträdgårdar. Fem forskare från Högskolan i Jönköping följer förbättringsarbetet med utomhusmiljöerna i forskningsprojektet Mångfunktionella utomhusmiljöer som främjar hälsa och hållbarhet: en studie av samverkansprocesser för stärkta ekosystemtjänster i staden. Projektet finansieras av Formas.

I seminariet presenteras forskningsprojektet och de olika delprojekten översiktligt, liksom mini-skogsträdgården som en mångfunktionell miljö. Mer i detalj presenteras delstudien med s.k. Visionsverkstäder. Dessa genomförs med förskoleklasser och årskurs 1. Barnen kommer att i grupper få rita, bygga modeller och berätta om hur de vill att deras skolgård ska se ut om 30 år när deras eget barn går på skolan. Syftet är att se om, och i så fall hur, visionerna avspeglar skillnader i barnens önskemål beroende på om klasserna involverats i skogsträdgårdsprojekt eller inte. Vi vill gärna diskutera studien metodologiskt, bland annat mot bakgrund av forskning om barns relationer till framtiden.

Efter seminariet inbjuds de som vill, till fortsatta diskussioner.

Här kan du läsa mer om kollegiet för för forskning om undervisning och lärande för hållbar utveckling, här hittar du mer information om kollegiet för didaktik och barns lärande.
 

 

 

Kontakta kollegiet

Ordförande
Beniamin Knutsson
e-post
telefon: 031-786 2427

Helena Pedersen
e-post
telefon: 031-786 2063


Intresseområdet Utbildning för hållbar utveckling

Kontaktinformation

Kollegiet för forskning om undervisning och lärande för hållbar utveckling

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Box 300, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Pedagogen hus B, Läroverksgatan 15

Telefon:
031-786 0000 (vx)

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2016-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?