Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Se eller räkna?

Se eller räkna? Elevers räknestrategier i addition och subtraktion med tiotalsövergång.

I projektet undersöker vi en teoretisk idé om hur elever i årskurs 1 förstår och utvecklar kunskap om addition och subtraktion med tiotalsövergång. Under trettio år har den dominerande synen varit att elever lär sig addition och subtraktion genom att utveckla alltmer avancerade räknestrategier. Ny forskning har visat att elever kan fastna i tidigt lärda strategier som innebär enstegsräkning och som fungerat bra på enklare uppgifter, och därför inte utvecklar mer avancerade strategier, som talens del-helhets-struktur för att lösa uppgifter.

Syftet

Syftet med vårt projekt är att studera vilken betydelse elevers erfarande av tals del-del-helhetsstruktur och tioenheten har för utveckling av färdigheter i addition och subtraktion samt utveckla metoder och arbetssätt som kan utveckla detta. Hur kan förmågan att se tals del-del-helhetsstruktur i relation till tioenheten utvecklas? Hur kan undervisning av förmågan att erfara tals del-del-helhetsstruktur i relation till tioenheten bidra till elevers aritmetiska färdigheter?

Genomförande

Vi kommer under ett läsår arbeta tillsammans med lärare i årskurs 1 och analysera elevernas förståelse samt designa uppgifter och aktiviteter som genomförs i undervisningen. Genom individuella intervjuer med experimentgrupp (80 elever) och jämförelsegrupp (40 elever) vid tre tillfällen (start och slutet årskurs 1, slutet årskurs 2), följs utvecklingen. Intervjuerna kommer att analyseras både kvalitativt med variationsteorin och kvantitativt med statistiska mått.

 

Kontakt projektet

Angelika Kullberg, forskningsledare

angelika.kullberg@ped.gu.se

Medverkande i projektet

Angelika Kullberg
Camilla Björklund, inst. för pedagogik kommunikation och lärande
Ulla Runesson Kempe
Tuula Maunula

Finansiär

Skolforskningsinstitutet

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2018-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?