Treårigt forskningssamarbete om hållbarhetsfrågor och lärarutbildning

Nyhet: 2019-05-28

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession har inlett ett treårigt forskningssamarbete med tre universitet i Sydafrika. Samarbetet fokuserar på hållbarhetsfrågor inom lärarutbildning för naturvetenskapliga ämnen och teknikämnet.

En inledande workshop genomfördes i samband med SASUFs forsknings- och innovationsvecka vid Stellenbosch University i Johannesburg och sex medarbetare från institutionen medverkade. Under dagen presenterades både avslutade och nya projekt i forskningssamarbetet Joint South Africa-Sweden Research Collaboration.

Samarbetet på institutionen för didaktik och pedagogisk profession involverar forskare från universiteten i Witwatersrand, Limpopo och North West i Sydafrika samt universiteten i Göteborg och Karlstad i Sverige. Det syftar till att utbyta erfarenheter och göra jämförande studier av hur hållbarhetsfrågor aktualiseras på olika sätt i lärarutbildningarna som finns på de medverkande universiteten.

Projektet Sweden-South Africa Universities Research Collaboration: Science and Technology Initial Teacher Education in the Anthropocene, stöds av STINT I Sverige och NRF I Sydafrika.

Kommande aktiviteter

Framtida aktiviteter inom projektet är ett symposium på en europeisk konferens i augusti vilken belyser hur policydokumenten adresserar hållbarhetsfrågor. I slutet av oktober hålls ytterligare en workshop, då i Göteborg.

Kontakt

Vill du veta mer om projektet kan du kontakta Miranda Rocksén, miranda-rocksen@gu.se eller Maria Svensson, maria.svensson@gu.se på institutionen för didaktik och pedagogisk profession.