Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Om att bygga broar på internationell lärarkonferens

Nyhet: 2017-04-18

Göteborgs universitet är värd när 200 lärarutbildare från 22 länder samlas under temat ”Bygga broar” 20-22 april. Temat anknyter till en situation där många av medlemsländernas skolsystem har tagit emot en stor mängd nyanlända skolelever.

Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet är medlem i det internationella nätverket European Teacher Education Network, ETEN, som riktar sig till lärarutbildare i Europa, USA och Asien. För första gången är nu Göteborgs universitet värd för den årliga konferensen där lärarutbildare samlas för att presentera utvecklingsarbete och forskning samt diskutera och utbyta erfarenheter av undervisning.
Temat ”Bygga broar” anknyter - utöver till att slå broar mellan medlemsländernas lärarutbildningar - till en situation där många av medlemsländernas skolsystem har fått hantera stora mängder av nyanlända skolelever.

Internationellt lärarutbyte

– Det handlar om behovet av att bygga broar mellan elever och hur man gör detta på skolor med många nyanlända. Men detta kan även gälla på lärarutbildningarna när nyanlända med lärarbakgrund kommer till oss, säger Maria Svensson, ETEN:s ordförande samt universitetslektor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.
Hon understryker betydelsen av att lärarutbildare själva lägger tid på internationellt lärarutbyte om man vill uppnå målet att få lärarstudenterna själva att intressera sig för de globala frågorna. Hon är själv flitig utbyteslärare.

Se sin egen undervisning

– ETEN uppmuntrar både lärarutbildare och lärarstudenter till internationellt utbyte. Det är ett utmärkt sätt att få andra perspektiv på sin egen lärarutbildning som lärarstudent och sin egen undervisning om du är lärarutbildare, säger Maria Svensson.
ETEN bildades 1988 och har idag 60 medlemsorganisationer fördelade på 22 länder. Konferensen i Göteborg innehåller en gemensam del med inledning av dekan Åke Ingerman och storföreläsningar av professor Gudrun Erickson och docent Ylva Odenbring från Göteborgs universitet. En stor mängd presentationer görs därutöver i någon av de tolv tematiska intressegrupperna, Thematic Interest Groups (TIGs). Dessutom kommer fem av de tolv intressegrupperna fredag 21 april att göra skolbesök ute i Göteborgs grundskolor.
Lärarutbildare från Belgien, Nederländerna, Spanien och Taiwan har dagarna före konferensen föreläsningar eller workshops för studenter i kurser på lärarutbildningen.

Media är välkomna att närvara vid konferensen
Tid: 20-22 april
Plats: Pedagogen, Göteborgs universitet, hus A (Västra Hamngatan 25) och hus B (Läroverksgatan 15)

Program för ETEN2017

För mer information kontakta:
Maria Svensson, ordförande ETEN, telefon: 0702-147506, e-post: maria.svensson@ped.gu.se
Ilse Hakvoort, internationell koordinator Utbildningsvetenskapliga fakulteten, telefon: 0730-565337, e-post: ilse.hakvoort@ped.gu.se
Cecilia Nihlén, ETEN-koordinator Göteborgs universitet, telefon: 0733-241329, e-post: cecila.nihlen@ped.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2010-06-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?