Nya professorer installerade

Nyhet: 2018-05-30

Årets professorsinstallation avhölls 25 maj. Under högtidliga former på Göteborgs konserthus installerades universitetets nya professorer, bland dem fem professorer vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Bakre raden fr v Eva-Carin Lindgren, Ulf Blossing, Camilla Björklund och Christina Berg.

De fem professorerna från fakulteten är:
Christina Berg, professor i kostvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap,
Camilla Björklund, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande,
Ulf Blossing, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik,
Eva-Carin Lindgren, professor i idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap,
Eva Reimers, professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

Ett komplext sätt att se räkneord

Camilla Björklund höll fakultetens installationstal vid högtiden, under rubriken Hur barn lär sig att fem myror är fler än fyra elefanter.
Hon berättade bland annat om den forskning som hon och kollegorna inom matematiklärande och förskolepedagogik bedriver vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Hon beskrev att räknande i grunden är ett komplext sätt att se räkneord som en sammansättning av delar, som det tar flera år att utveckla förståelse för.
– Vår forskning visar att tidiga erfarenheter av denna komplexitet har stor betydelse för hur barns räknefärdigheter utvecklas. Dessutom visar vår forskning att en förskola som systematiskt arbetar med talstrukturer i lek, spel och samtal ger stöd för varje barn att utveckla grundläggande räknefärdigheter, sade hon.

Utöver de nya professorerna uppmärksammades även de 16 första excellenta lärarna vid Göteborgs universitet. Titeln infördes juni 2014 som ett tillfälle till en pedagogisk karriärväg. En av dem som uppmärksammades i Göteborgs konserthus var Annika Bergviken Rensfeldt vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande och Utbildningsvetenskapliga fakultetens första excellenta lärare

Även 2017 års pedagogiska pristagare vid GU fick uppmärksamhet, bland dem lärarlaget Angelika Kullberg, Jan Landström samt Joakim Magnusson vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. I lärarlaget ingår även de verksamma lärarna Johan Häggström, Lena Knutsson samt Ann-Marie von Otter.

Foton: Johan Wingborg

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se