Ministern för högre utbildning och forskning besökte Pedagogen

Nyhet: 2018-09-11

Lärarutbildning var på agendan när Helene Hellmark Knutsson besökte Pedagogen några dagar före valet. I informella diskussioner mötte ministern programledare, lärarutbildare och studenter från Förskollärar- och Grundlärarprogrammen vid Göteborgs universitet.

– Lärarutbildningen har varit en av denna mandatperiods stora frågor. Det har handlat om utbyggnaden, kvaliteten och antagningen, sade Helene Hellmark Knutsson som under sitt besök inte minst ville inhämta vad lärarstudenterna ansåg om sin utbildning, vad de ansåg att de behöver mer av i utbildningen, vad som redan nu är bra där men också vad som kan bli ännu bättre.

Stark koppling teori-praktik

Gruppen från Förskollärarprogrammet uttryckte bland annat en stark önskan om att det femåriga projektet med övningsförskoleområden, som tar slut om ett halvår, blir permanentat. En av de stora fördelarna är att Förskollärarprogrammet genom projektet fått en starkare koppling mellan utbildningens teoretiska och praktiska delar.
Vid mötet uppgav nu Helene Hellmark Knutsson att Socialdemokraterna vill permanenta försöken med övningsförskolor - där Göteborgs universitet alltså är ett av de 15 deltagande lärosätena - och övningsskolor där de senare permanentas till akademiskolor. Uppdraget ska vara att jobba med professions- och skolutveckling med fokus på ledarskap och forskning.
Från programledarhåll vittnade man om många propåer som kommer om att examinera lärarstuderande i både större omfattning och snabbare.
– Diskussionen finns. Det är inte lättlöst. Vi kan inte tulla på kvaliteten genom att så mycket snabbare utbilda så många fler, sade Karin Lager, en av programledarna för Grundlärarprogrammet.
David Lifmark, en av de undervisande lärarna på Grundlärarprogrammet pekade på en problematisk bild av läraryrket som något kaosartat och omöjligt.
– Det är något som kommuniceras av media och politiker i första hand. Samtidigt finns något att göra åt verkligheten. Det ni kan göra från politiskt håll är att förbättra lärarnas arbetsvillkor i skolan. Det skulle direkt göra lärarutbildningen mer attraktiv att söka, sade han.

Studenter, programledare och lärarutbildare från Förskollärarprogrammet ihop med Helene Hellmark Knutsson

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se