Nyheter IDPP

• Bland stinkande träd och köttätande växter

[2018-11-15] - Växter är fascinerande bland annat för att de är så väldigt annorlunda oss människor. Men det är förfärande hur okänsliga vi blivit för hur växter mår, de är ju ändå en förutsättning för nästan allt annat levande på jorden, säger Dawn Sanders, docent i biologididaktik vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Hon porträtteras i senaste numret av GU Journalen.

• Välbesökt konferens när Forskning pågår! genomfördes

[2018-11-12] Runt 200 lärare, skolledare och verksamhetsutvecklare tog chansen att uppdatera sig på det senaste inom Utbildningsvetenskapliga fakultetens forskning när Forskning pågår! för fjärde året i rad genomfördes på Pedagogen.

• 54 miljoner från VR till forskningsprojekt och -skolor inom utbildningsvetenskap

[2018-11-01] Sex forskare och två forskarskolor vid Göteborgs universitet får dela på knappt 54 miljoner kronor i 2018 års utdelning från Vetenskapsrådet inom utbildningsvetenskap.

• 27 miljoner kronor till praktiknära skolforskning

[2018-10-30] Skolforskningsinstitutet har beviljat sju projekt bidrag till praktiknära skolforskning, varav fyra är knutna till Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Sammantaget fördelas knappt 27 miljoner kronor till de sju projekten över en period på tre år.

• Om behovet av religionskunskap

[2018-10-30] Religion kan vara ett laddat ämne i samhällsdebatt och skola. En icke konfessionell undervisning kan väcka kritiska frågor om vad det är för en religion som uppmärksammas på distans och utan närhet till ett inifrånperspektiv. Det framgick på en föreläsning på Pedagogen.

• Konferens med fokus på teknik i skolan

[2018-10-04] Den nionde oktober samlas pedagoger och lärare på Pedagogen för att delta i en regional konferens om teknik i skolan. Arrangör är CETIS, Centrum för teknik i skolan, i samarbete med institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet. Årets tema är "människan och tekniken".

• Nyfiken apostel i lärandets tjänst

[2018-09-24] Han är pappa till variationsteorin och learning study. Få forskare har gjort större avtryck i svenska lärares förkovran än Ference Marton.

• Prisbelönt forskarposter om mobilt språkstöd för nyanlända

[2018-09-12] Tre frågor till Nataliya Berbyuk Lindström som (tillsammans med Sylvana Sofkova Hashemi) nyligen vann The Sebastian Rahtz prize för forskningspostern Employment Integration with Mobiles: Developing mobile solutions for language and intercultural communication training for migrants in Sweden vid universitet i Oxfords sommarskola Digital Humanities.

• Ministern för högre utbildning och forskning besökte Pedagogen

[2018-09-11] Lärarutbildning var på agendan när Helene Hellmark Knutsson besökte Pedagogen några dagar före valet. I informella diskussioner mötte ministern programledare, lärarutbildare och studenter från Förskollärar- och Grundlärarprogrammen vid Göteborgs universitet.

• Internationell workshop med tema hållbar utveckling och lärarutbildning

[2018-08-28] Den 9-12 augusti samlades deltagare från Sverige, Norge och Sydafrika på Pedagogen för att utbyta erfarenheter och främja ett framtida samarbete mellan lärarutbildningar i de olika länderna.