Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antropocen, postnatur och bildning.

Seminarium

Kollegiet för forskning om utbildning och lärande för hållbar utveckling (RESD-kollegiet) bjuder in till seminarium; Antropocen, postnatur och bildning.

Antropocen är ett ord som på kort tid spridits från geovetenskap till humaniora, konst och populärkultur. Det har blivit en hypermetafor för de stora politiska och etiska frågorna i klimatförändringens tidevarv. Begreppet sägs beteckna den slutliga kollapsen för gränsen mellan kultur och natur, mellan mänskligt och icke-mänskligt. Kräver det en "geologisk vändning" i tänkandet? Vilka narrativ präglar diskursen om antropocen, och varför är begreppet så kontroversiellt? Vilken betydelse kan antropocen ha för frågor kring bildning?

Björn Billing disputerade i idé- och lärdomshistoria med en avhandling om den tyske tänkaren och musikern Theodor W. Adorno och hans idéer om den moderna konsten. De senaste åren har Björn riktat fokus mot miljöhistoriska teman såsom tankar kring landskap, visuella representationer av naturen, antropocen, artutrotning och dinosaurier. I november 2017 utkommer Björns bok om Rousseau och 1700-talets natursyn på Ellerström förlag.

Föreläsare: Univ.lektor Björn Billing, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet

Datum: 2017-11-29

Tid: 14:00 - 16:00

Kategorier: Pedagogik och didaktik

Arrangör: Kollegiet för forskning om utbildning och lärande för hållbar utveckling (RESD-kollegiet)

Plats: Campus Rosenlund (pedagogen), hus B, Läroverksgatan 15 B3 335

Evenemangslänk: Läs mer om Antropocen, postnatur och bildning.

Kontaktperson: Eva Nyberg

Sidansvarig: Johanna Gunnarsson|Sidan uppdaterades: 2010-06-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?