Nyheter IDPP

• Ali Yildirim ny professor i pedagogiskt arbete

[2017-08-16] Ali Yildirim är ny professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Han kommer närmast från Middle East Technical University i Ankara där han arbetat som lärare och forskare de senaste 24 åren och som professor sedan 2003.

• Nationell konferens med fokus på skolvardagen

[2017-08-11] Göteborgs universitet står 14-15 augusti som värd när den tredje nationella konferensen i pedagogiskt arbete hålls vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

• Kritiskt öga på skolans digitalisering i fokus på konferens

[2017-06-16] Göteborgs universitet bjuder den 19 juni in skolledare, lärare och forskare till en kritisk diskussion om skolans digitalisering - en utveckling som kännetecknats av både en stark övertro på den digitala teknikens betydelse för lärandet och av stora vinster för inblandade IT-företag. - Det är viktigt att vi visar det verkliga kunskapsläget vad gäller IT i skola och utbildningssammanhang utan att kommersiella intressen är inblandade, säger professor Jonas Linderoth, en av de medverkande Göteborgsforskarna.

• Svårt väcka högstadieelevers intresse för matematik

[2017-04-19] Det kan vara svårt att få elever intresserade av högstadiematematiken. Det försöker matematiklärarna främst lösa genom aktiviteter som diskussioner och elevnära frågor. Men eleverna själva lockas mer av uppgifter där ämnesinnehållet, det vill säga själva matematiken, står i förgrunden. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Om att bygga broar på internationell lärarkonferens

[2017-04-18] Göteborgs universitet är värd när 200 lärarutbildare från 22 länder samlas under temat "Bygga broar" 20-22 april. Temat anknyter till en situation där många av medlemsländernas skolsystem har tagit emot en stor mängd nyanlända skolelever.

• Information till studenter och anställda som befann sig i Stockholm den 7 april

[2017-04-07] Ett antal studenter och anställda vid Göteborgs universitet befann sig i Stockholm under fredagens misstänkta terrordåd. För de som behöver hjälp att hantera det de upplevt finns hjälp att få.

• Vill skapa förståelse för växternas liv

[2017-04-06] Livet som växt kan förefalla statiskt och tyst. Men aktuell forskning visar att växter ofta har ett både komplext och socialt liv. Utställningen "Beyond Plant Blindness" i Botaniska trädgården i Göteborg vill på ett konstnärligt sätt belysa just den frågan och öka förståelsen för växters liv. Utställningen är en del i ett pågående forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, lett av docent Dawn Sanders vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

• Läs årsmagasinet för 2016!

[2017-03-28] Utbildningsvetenskapliga fakultetens Årsmagasin 2016 speglar i kortfattad form ett urval av det gångna årets viktigaste händelser inom forskning, utbildning och samverkan vid fakulteten.

• Skolbarn utvecklar svenskan med musik

[2017-03-23] Svenskämnet i skolan innehåller en spänning mellan att vara ett färdighetsämne och ett ämne där estetiska uttrycksformer ingår i språkarbetet. En avhandling från Göteborgs universitet visar att ett arbetssätt där svenska och musik kombineras kan förbättra elevers språkutveckling.

• Fördomar varierar, "Vi och Dom" består

[2017-03-15] Hallå där Bo Andersson, professor emeritus i ämnesdidaktik, särskilt historia, och aktuell med boken "Vi och Dom på fördomens marknad i skolans värld" som undersöker skolornas läromedel i de samhällsorienterande ämnena med fokus på hur vi behandlar varandra och andra.