Nyheter IDPP

• "Från ax till limpa": ny bok om verktyg för att analysera texter och kontexter

[2017-02-28] I den nya antologin "Text och kontext. Perspektiv på textanalys" presenterar sammanlagt tolv författare olika metoder för att analysera texter ur olika perspektiv och utifrån olika forskningsfrågor. Författarna redovisar undersökningar av texter som hör hemma i olika sammanhang (kontexter).

• Undersöker villkoren för hur utbildning bedrivs

[2017-01-17] Tre frågor till Eva Reimers, nyanställd professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

• Olika syn på vad en lärare i religionskunskap ska kunna

[2017-01-04] Arbetet som lärare i religionskunskap är komplicerat. Religionsundervisningen är mångfacetterad, inte minst mot bakgrund av alla de aspekter av religion som debatteras idag, även i media. Dessutom finns det inom lärarutbildningen olika åsikter om vad som är viktiga kunskaper för en lärare i religionskunskap, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Nytt nummer av Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik

[2016-12-01] Nu kan du läsa det andra numret av Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik (NoAD, nr 1 2016). Tidskriften innehåller bland annat en artikel om lärares förväntningar på rektors ledarskap i skolan men även en diskussion kring gränserna mellan allmän didaktik och ämnesdidaktik

• Bedömningsstöd fångar upp elevers brister i grundläggande matematik

[2016-11-30] Igår, tisdag, tillkännagav den senaste TIMSS-undersökningen att den nedåtgående trenden vad gäller fjärde- och åttondeklassares kunskaper i matematik och naturvetenskap brutits. Resultaten är dock långt från nivån på 90-talet. Av en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet framgår att mycket finns att önska vad gäller elevernas mest basala kunskaper och färdigheter inom matematik.

• Med Learning studies som utgångspunkt

[2016-10-28] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Angelika Kullberg, verksam vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, som docent i pedagogiskt arbete.

• Seminarieserie om det svenska utbildningssystemet startar

[2016-10-18] Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet ger i höst en seminarieserie på engelska - Seminars about education in Sweden - om det svenska utbildningssystemet, med start idag, 18 oktober. Föreläsningsserien är kopplad till fakultetens strategiska satsning Migration och utbildning som inrättades hösten 2015.

• En timme på Pedagogen startar

[2016-09-20] En serie populärvetenskapliga föreläsningar - En timme på Pedagogen - startar torsdag 6 oktober med frågan om hur betygen påverkar elevers motivation. Senare under hösten bjuder serien på föreläsningar om skolan som brottsplats, om elitidrottares problem efter karriären samt frågan om en eventuell övertro på den digitala teknikens betydelse i skolan. Föreläsningarna ges torsdagar under oktober kl 17-18, är gratis och öppna för alla intresserade.

• Ny bok om att undervisa om religion om majoriteten inte tror

[2016-09-08] Hallå där Olof Franck, docent i religionsfilosofi och universitetslektor i de samhällsorienterande ämnenas didaktik vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, och en av redaktörerna för den nya boken "Att undervisa om människosyner och gudsuppfattningar".

• Forskarkonferens om lärande

[2016-08-22] Hallå där Angelika Kullberg, universitetslektor vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession, och en av de ansvariga när Göteborgs universitet står som värd för den internationella konferensen EARLI SIG 9, på temat "Different horizons: setting directions for phenomenographic research", som genomförs på Pedagogen 24-26 augusti.