Nyheter IDPP

• "Från ax till limpa": ny bok om verktyg för att analysera texter och kontexter

[2017-02-28] I den nya antologin "Text och kontext. Perspektiv på textanalys" presenterar sammanlagt tolv författare olika metoder för att analysera texter ur olika perspektiv och utifrån olika forskningsfrågor. Författarna redovisar undersökningar av texter som hör hemma i olika sammanhang (kontexter).

• Undersöker villkoren för hur utbildning bedrivs

[2017-01-17] Tre frågor till Eva Reimers, nyanställd professor i pedagogiskt arbete vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

• Olika syn på vad en lärare i religionskunskap ska kunna

[2017-01-04] Arbetet som lärare i religionskunskap är komplicerat. Religionsundervisningen är mångfacetterad, inte minst mot bakgrund av alla de aspekter av religion som debatteras idag, även i media. Dessutom finns det inom lärarutbildningen olika åsikter om vad som är viktiga kunskaper för en lärare i religionskunskap, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Nytt nummer av Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik

[2016-12-01] Nu kan du läsa det andra numret av Nordisk Tidskrift för Allmän Didaktik (NoAD, nr 1 2016). Tidskriften innehåller bland annat en artikel om lärares förväntningar på rektors ledarskap i skolan men även en diskussion kring gränserna mellan allmän didaktik och ämnesdidaktik

• Bedömningsstöd fångar upp elevers brister i grundläggande matematik

[2016-11-30] Igår, tisdag, tillkännagav den senaste TIMSS-undersökningen att den nedåtgående trenden vad gäller fjärde- och åttondeklassares kunskaper i matematik och naturvetenskap brutits. Resultaten är dock långt från nivån på 90-talet. Av en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet framgår att mycket finns att önska vad gäller elevernas mest basala kunskaper och färdigheter inom matematik.